backgroundtop
Logo van deschouders.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE SCHOUDERS / SLIJMBEURSONTSTEKING

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

SLIJMBEURSONTSTEKING 

(bursitis)

 

De slijmbeurs is een met vloeistof gevuld zakje dat helpt om de wrijving tussen de botten en pezen te verminderen. Als er bijvoorbeeld onvoldoende ruimte onder het schouderdakje is kan de slijmbeurs ingeklemd en geïrriteerd of ontstoken raken.

Symptomen slijmbeursontsteking:

doffe tot vlammende pijn en functiebeperking, pijn bij heffen en draaien van arm, pijn bij zijwaarts optillen arm, uitstralende pijn naar nek of arm, kan niet op schouder liggen

Conservatieve behandeling slijmbeursontsteking:

Meestal geneest een slijmbeursontsteking vanzelf, geen absolute rust, fysiotherapie

Bij aanhoudende klachten kan ontstekingsremmende medicijnen of ontstekingsremmende injectie in schouder (cortisoneninjectie) gegeven worden.

Operatieve behandeling slijmbeursontsteking:

Alleen bij aanhoudende klachten na conservatieve behandeling wordt operatie schouder uitgevoerd. Er kan een neerplastiek worden uitgevoerd.

Onder het schouderdakje van het schoudergewricht lopen pezen en zit een slijmbeurs. De slijmbeurs is een met vloeistof gevuld zakje dat helpt om de wrijving tussen de botten en de pezen te verminderen.
Als er bijvoorbeeld onvoldoende ruimte onder het schouderdakje is kunnen de eronder lopende pezen en/of de slijmbeurs ingeklemd en daardoor geïrriteerd raken. Dit kan een ontsteking aan de pees en/of de slijmbeurs geven, waarbij zwelling ontstaat. Het feit dat er te weinig ruimte onder het schouderdak is kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een verkeerd bewegingspatroon van de schouder of door overbelasting van de schouder.

Symptomen slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking of peesontsteking kan soms veel pijn en functiebeperking veroorzaken. De pijn kan bijvoorbeeld rond het schoudergewricht zijn bij het heffen en draaien van de arm of pijn bij het zijwaarts optillen van de arm. Daarnaast kan er een uitstralende pijn naar de nek of arm aanwezig zijn en er kan pijn zijn bij het liggen op de aangedane schouder. Daarnaast kan de pijn variëren van een doffe pijn tot een vlammende pijn.

 

Conservatieve behandeling slijmbeursontsteking

Meestal geneest de slijmbeursontsteking vanzelf door rust. Het is echter niet aan te bevelen om absolute rust te nemen, maar gewoon in beweging en aan het werk te blijven. Omdat de oorzaak veelal ligt in een verkeerd bewegingspatroon is het aan te raden om onder leiding van een fysiotherpapeut die gespecialiseerd is in schouderbehandeling te werken aan de houding en het bewegingspatroon. Op deze manier kunnen de voorwaarden voor bewegen verbeteren waarbij er meer ruimte voor de pezen en de slijmbeurs ontstaan. Genezing kan enkele weken
tot maanden duren.

Als de irritatie niet met rust over lijkt te gaan kan de arts ontstekingsremmende pijnstillers geven of er voor kiezen om een ontstekingsremmende injectie in de slijmbeurs in de schouder te geven. Deze injectie kan tot maximaal drie maal herhaald worden.

 

Operatieve behandeling slijmbeursontsteking

Alleen als alle conservatieve behandelingen goed doorlopen zijn en de pijn blijft toch aanhouden (hierbij wordt meer dan een jaar aangehouden) kan er in sommige gevallen voor een operatie gekozen worden. Hierbij zal een stuk bot van het schouderblad afgeschaafd (Neerplastiek) en de slijmbeurs verwijderd worden. De resultaten zijn echter minder goed dan oefentherapie en kunnen daarmee teleurstellend zijn.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL