backgroundtop
Logo van deschouders.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE SCHOUDERS / SLEUTELBEEN BREUK (Claviculafractuur)

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

SLEUTELBEEN BREUK (Claviculafractuur)

 

Een gebroken sleutelbeen is meestal het gevolg van ongeval (trauma) op de schouder of een val op de uitgestrekte arm.

Symptomen sleutelbeen breuk:

Abnormale beweeglijkheid van de twee botstukken van het sleutelbeen ten opzichte van elkaar, klikjes of krakjes, pijn

Onderzoek en diagnose bij sleutelbeen breuk:

Lichamelijk onderzoek, röntgenfoto

Behandeling sleutelbeen breuk:

Gedurende 3 weken sling

Een breuk van het sleutelbeen (Clavicula) komt vaak voor. Dit is meestal als gevolg van een ongeval (trauma) waarbij de schouder betrokken is of een val op de uitgestrekte arm. Deze blessure komt nogal eens voor bij mountainbikers en wielrenners die voorover van hun fiets vallen en op hun schouder of uitgestrekte arm terechtkomen.

 

Onderzoek en diagnose bij sleutelbeenbreuk

De diagnose van een dergelijke breuk kan op basis van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek gesteld worden. Het sleutelbeen ligt aan de oppervlakte en daarom is het eenvoudig om een abnormale beweeglijkheid van de twee botstukken ten opzichte van elkaar vast te stellen. Daarnaast kan dit gepaard gaan met klikjes of krakjes (crepetaties). De breuk kan door middel van een röntgenfoto bevestigd worden.

Behandeling sleutelbeenbreuk

De behandeling bestaat in algemene zin uit het dragen van een sling (soort mitella) tot ongeveer 3 weken na het ongeval. Over het algemeen is dit voldoende om een sleutelbeenbreuk te genezen. De breuk zal wel zichtbaar blijven waarbij de binnenzijde een relatieve hoogstand van het sleutelbeen heeft.

In sommige gevallen ontstaat er pseudoartrose, die alsnog pijn, functieverlies en/of tekenen van zenuwinklemming kunnen geven. Dit kan operatief hersteld worden. Daarnaast zien we bij ‘extreme’ sporters op hoog niveau dat er een operatieve ingreep plaatsvindt waarbij de breuk door middel van een plaatje gefixeerd wordt.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL