backgroundtop
Logo van deschouders.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE SCHOUDERS / SCHOUDERBLAD

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

SCHOUDERBLAD

 

De Latijnse benaming voor schouderblad is scapula. Het schouderblad maakt deel uit van de schoudergordel en heeft een belangrijke stabiliserende functie.

Symptomen gebroken schouderblad:

Bewegingsbeperking, hevige pijn, zwelling achterzijde schouder, soms huidverwonding

Onderzoek en diagnose bij gebroken schouderblad:

Röntgenfoto, indien nodig ct-scan

Conservatieve behandeling gebroken schouderblad:

Mitella/sling gedurende vier tot zes weken, fysiotherapie

Operatieve behandeling gebroken schouderblad:

Er zijn diverse indicaties om de breuk te stabiliseren door middel van metalen plaatje en schroeven

 

 

De Latijnse benaming voor schouderblad is scapula. Het schouderblad is het vlakke driehoekige bot dat de achterzijde van de schouder vormt. Het schouderblad maakt deel uit van de schoudergordel en heeft een belangrijke stabiliserende functie. Het schouderblad en de sleutelbenen zorgen ervoor dat de mens zijn arm bijna volledig kan roteren.

Het schoudergewricht (art. humeri) wordt door het schouderblad en de bovenarm (humerus) gevormd. Doordat de kom van de schouder klein is in vergelijking met de grote kop is de schouder een redelijk instabiel gewricht.

Het schouderblad is vrij dun, maar door de licht gebogen vorm wel een sterk bot. Een gebroken schouderblad komt dan ook zelden voor.

 

De voorzijde (costale of ventrale zijde) of binnenzijde is naar de borst gericht en is hol (concaaf) van vorm. De uitbolling naar de rugzijde (dorsale zijde) wordt fossa subscapularis genoemd. Er zitten een aantal spieren aan het schouderblad gehecht. Het binnenste tweederde deel van de fossa subscapularis hebben een aantal richels waar de musculus subscapularis aanhecht.

De musculus serratus anterior hecht aan de binnenzijde aan in het gebied tussen de binnenzijde en onderste hoek van het schouderblad.

De achterzijde (dorsale zijde) of rugzijde van het schouderblad is enigszins naar de rugzijde gebogen. Dit is de zijde die je ziet als je achter iemand staat. Het oppervlak wordt in twee ongelijke stukken verdeeld door een scherpe rand. Deze rand wordt de spina scapulae genoemd. Het gedeelte boven deze rand is de fossa supraspinatus, het gedeelte onder de rand fossa infraspinatus. De fossa supraspinatus is het kleinste deel van de twee en is hol, glad en breder aan de binnenzijde (mediaal) dan aan de buitenzijde (lateraal). Het binnenste tweederde deel is de aanhechtingsplaats van de musculus supraspinatus. De fossa infraspinatus is veel groter en het binnenste tweederde deel zorgt voor een aanhechtingsplaats van de musculus infraspinatus.

 

Botpunten die het schouderblad kenmerken zijn het ravenbekuitsteeksel (processus coracoideus) aan de voorzijde, het schouderdak (acromion) en de grote richel aan de achterzijde (spina scapulae).

Het schouderblad vormt de verbinding van de bovenarm met de romp. Het schouderblad is aan de romp bevestigd met het sleutelbeen.

Het komt zelden voor dat een schouderblad breekt. Dit komt doordat er veel spieren aan het schouderblad zijn bevestigd die het schouderblad beschermen tegen inwerkende krachten.

Door een harde klap of val zoals bijvoorbeeld bij een motor- of auto-ongeluk kan het schouderblad breken. Vaak gaat dit gepaard met bijvoorbeeld breuken aan ribben, ruggenwervels of beschadiging van het hoofd.

 

Symptomen gebroken schouderblad

Als het schouderblad is gebroken kan de arm nauwelijks bewogen worden. Er is een hevige pijn bij het passief bewegen van de arm. Er kan zwelling aan de achterzijde van de schouder te zien zijn en soms zijn er huidverwondingen aanwezig.

 

Onderzoek en diagnose bij gebroken schouderblad

Er kan een röntgenfoto van de schouder en borst gemaakt worden om de locatie en classificatie van een breuk te bepalen. Als dit onvoldoende informatie geeft kan er een ct-scan gemaakt worden. Naast het onderzoek van het bot zelf is het belangrijk om eventuele zenuwbeschadiging te onderzoeken.

 

Er kunnen een aantal delen van het schouderblad gebroken zijn:

  • Het schouderblad (dit is in 50 à 60% van de gevallen)
  • Hals van het schouderblad (collum scapulae) (dit is in 25% van de gevallen)
  • Het gewrichtsvlak van schouderblad met de bovenarm (dit gedeelte wordt het glenoid genoemd)
  • Het schouderdak
  • Het ravenbekuitsteeksel

 

Conservatieve behandeling gebroken schouderblad

Meestal is het voldoende om bij een gebroken schouderblad gedurende vier tot zes weken een mitella of sling te gebruiken. De sling houdt de schouder op de plaats zodat het bot kan genezen. Doordat de spieren rondom het schouderblad goed doorbloed zijn geneest de breuk vaak goed.

Soms laat de arts al na een week lichte bewegingsoefeningen doen. In andere gevallen heeft de breuk een fixatie van twee tot vier weken nodig.

De schouder kan stijf aanvoelen en daarom is het belangrijk te beginnen met oefeningen als de sling wordt afgedaan. De fysiotherapeut kan het herstelproces begeleiden en ervoor zorgen dat de schouder niet teveel verstijfd.

 

Operatieve behandeling gebroken schouderblad

Als de botten zijn verplaatst of onder een andere hoek staan kan het nodig zijn om te opereren.

Als de kom van het schouderblad gebroken is en van de juiste plaats is afgeweken geeft dit een onregelmatig gewrichtsoppervlak en een bewegingsbeperking. Er zal een operatie nodig zijn om het gewricht te herstellen en in de juiste positie te zetten. Een breuk van het schouderdak kan een vernauwing van de bewegingsruimte van de schouder geven. Dit kan resulteren in een pijnlijke bewegingsbeperking van de schouder.

Als de breuk van het schouderblad geopereerd moet worden zal het bot door middel van een metalen plaatje en schroeven bijeen gehouden worden.

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL