backgroundtop
Logo van deschouders.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE SCHOUDERS / SCHEUR ROTATOR CUFF PEES (cuffruptuur)

SCHEUR ROTATOR CUFF PEES 

(Cuffruptuur)

 

De rotator cuff spieren zijn belangrijk voor de draaibeweging en het heffen van de bovenarm. Een pees van een rotator cuff spier kan inscheuren of afscheuren.

Symptomen cuffruptuur:

Pijn die verergeren bij het heffen van de arm, ‘s nachts pijn schouder, pijn kan ook in bovenarm voorkomen, mogelijk krachtsverlies, mogelijk uitstraling in nek of bovenarm.

Onderzoek en diagnose bij cuffruptuur:

Lichamelijk onderzoek, echografie of mri-scan

Conservatieve behandeling cuffruptuur:

Fysiotherapie, eventueel ondersteunt met ontstekingsremmende medicijnen of injectie in schouder.

Operatieve behandeling cuffruptuur:

Bij een acute scheur, bijvoorbeeld door val op schouder, liefst snel operatie

Bij chronische scheur, slijtage, kan afhankelijk van de grootte en soort scheur een cuffrepair uitgevoerd worden. Vervolgens revalidatie met fysiotherapie. Totale herstel kan minimaal 6 a 9 maanden duren.

 

 

De rotator cuff (ook wel rotatorenmanchet genoemd) bestaat uit vier dieper gelegen schouderspieren waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop zitten. De rotator cuff bestaat uit de m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. subscapularis en de m. teres minor. Deze spieren zijn belangrijk voor de draaibewegingen van de bovenarm, maar ook het heffen van de arm. Daarnaast zorgen de rotator cuff spieren voor de stabilisatie van de schouder in de ondiepe kleine schouderkom. Klachten van de Rotator Cuff die veel voorkomen zijn onder andere een scheur in een Rotator Cuff pees (Cuffruptuur) of een inklemming van een Rotator Cuff pees (Impingement).

 

Symptomen Cuffruptuur

Het is mogelijk dat een Rotator Cuff pees in- of afscheurt. Hierbij nemen we aan dat de afgescheurde pees niet terug vast aan het bot groeit. Daarnaast zal het gat in de pees niet spontaan genezen of kleiner worden. Door de trekkracht van de spieren (van het bot af) zal de scheur op termijn groter worden (in de breedte) en zich verder terugtrekken. Een uitbreiding van de scheur kan door een plotse trekkracht van de spier op de gescheurde pees gebeuren.

De klachten bij een scheur in deze pezen lijken sterk op inklemmingsklachten (impingementklachten) doordat er een verstoring van het bewegingspatroon optreedt. De klachten bestaan uit pijn die ’s nachts de slaap kunnen verstoren en die vergeren bij bewegingen (met name hefbewegingen) van de arm. Er kan een uitstraling van de nek, de bovenarm of de hand aanwezig zijn. Bovenhandse bewegingen verergeren de klachten of zijn soms niet mogelijk. De pijn kan in de schouder of in de bovenarm waargenomen worden. Bij een grote scheur is er sprake van krachtsverlies.

Een acute scheur in de pezen van de Rotator Cuff kan ontstaan door een trauma, bijvoorbeeld een val. Als er na een val sprake is van een bloeduitstorting rond de schouder of een blijvende pijn, eventueel met krachtsvermindering, dan is het mogelijk dat 1 of meerdere pezen gescheurd kunnen zijn. Bij mensen op oudere leeftijd wordt dit nogal eens gezien als de schouder uit de kom is geweest (schouderluxatie). Het is belangrijk dat de diagnose dan snel gesteld wordt en de behandeling gestart wordt.

Bij langer bestaande scheuren (chronische scheuren) is er meestal sprake van een sluipend begin van de klachten. Soms wordt dit als een slijmbeursontsteking gediagnosticeerd. Dergelijke scheuren ontstaan meestal pas boven een leeftijd van 50 – 60 jaar. Oorzaken bijvoorbeeld een val in het verleden, langdurig bestaande inklemmingsklachten (impingementklachten), herhaalde overbelasting of ouderdom (degeneratie) zijn. Het is ook mogelijk dat er een combinatie van factoren aanwezig is.

 

Onderzoek en diagnose bij Cuffruptuur

De arts zal een vraaggesprek (anamnese) en lichamelijk onderzoek doen en aan de hand daarvan kan het vermoeden van een scheur van de Rotator Cuff bestaan. Bij het lichamelijke onderzoek zijn er verschillende testen van de schouder die de symptomen van dergelijk letsel kunnen opwekken. Een echografie of een mri-scan zijn betrouwbare middelen om de diagnose te bevestigen. Ook een röntgenfoto kan hierin ondersteunend zijn.

 

Conservatieve behandeling Cuffruptuur

Vaak is de eerste stap een behandeling met injecties in het gewricht met ontstekingsremmers en pijnstiller. Bij veel mensen vermindert dit de pijn, waardoor de bewegingsmogelijkheden toenemen. Doordat er veel spieren rondom de schouder lopen die samenwerken kan de functie van de gescheurde pees worden opgevangen. Dit is slechter mogelijk als de irritatie en pijn in de schouder aanwezig zijn. De fysiotherapeut kan helpen om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren. Mochten de klachten niet reduceren door deze interventies, dan zullen de operatieve mogelijkheden nagegaan worden.

 

Operatieve behandeling Cuffruptuur

Als er sprake is van een acute scheur (bijvoorbeeld door een val), dan wordt er het liefst snel operatief hersteld omdat de prognose daarbij beter is dan bij een operatie na langere tijd.

In studies is gebleken dat kleinere chronische scheuren over het algemeen geleidelijk aan erger worden. Echter, deze scheuren hoeven geen acute operatieve behandeling te hebben. De betrokken spier kan in conditie achteruit gaan en de scheur kan groter worden. De spier waarvan de pees gescheurd is kan gaan vervetten. Hoe slechter de conditie van het spierweefsel des te slechter zal het functionele herstel na een operatie zijn. Afhankelijk van de grootte van de scheur en de functie die de arm nog heeft zal er besloten worden of een operatieve ingreep noodzakelijk is.

Bij grote peesscheuren is het niet altijd mogelijk om het gat te dichten en de pees terug te zetten op de oorspronkelijke aanhechting. In dat geval zal de pees zo ver mogelijk worden teruggezet of wordt een andere pees meer naar voren gezet. Als het niet meer mogelijk is om de pees terug te zetten, dan zal een teleurstellend resultaat het gevolg zijn en het herstel beperkt blijven. Bij een slechte kwaliteit van het peesweefsel is het bovendien mogelijk dat de pees na een operatie opnieuw scheurt.

Bij een kijkoperatie (arthroscopie) wordt de gescheurde pees hersteld. De pees zal met hechtingen en botankers weer worden hersteld en vastgezet aan het bot. Deze operatie wordt ook wel een Cuffrepair genoemd. Als het noodzakelijk is, dan zal een stuk van het schouderdak worden afgezaagd om extra ruimte voor de pees te maken (de zogeheten Neerplastiek).

De revalidatie na een operatie van de Rotator Cuff is intensief en lang. Een volledig herstel voor alle dagelijkse activiteiten zal rond de 4 a 6 maanden bereikt worden. Hierbij zijn de eerste 6 weken het meest beperkend omdat er in die periode van een sling (soort mitella) gebruik gemaakt dient te worden. Hierin bent u het meest beperkt tijdens uw activiteiten. Na de eerste 6 weken zal de schouder meer belast mogen worden en de functie van de arm worden opgebouwd. Het is aanbevolen de revalidatie van een cuffrepair bij een fysiotherapeut te volgen die ervaring heeft met dergelijke schouderoperaties. Bovenhandse sporters die een cuffrepair ondergaan zullen langer bezig zijn met hun revalidatie en moeten rekenen op een hersteltijd van minimaal 6 a 9 maanden.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL