backgroundtop
Logo van deschouders.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE SCHOUDERS / FROZEN SHOULDER

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

FROZEN SHOULDER

Bij een primaire Frozen Shoulder is er geen aanwijsbare oorzaak.

Bij een secundaire Frozen Shoulder kunnen verschillende ethologische factoren een rol spelen.

Symptomen Frozen Shoulder:

(sterk) verminderde passieve en actieve beweeglijkheid schouder, geleidelijk toenemende pijn in schouder

Onderzoek en diagnose bij Frozen Shoulder:

Lichamelijk onderzoek, evt mri-scan

Behandeling Frozen Shoulder:

Over het algemeen hersteld een Frozen Shoulder vanzelf in één a twee jaar.

Fysiotherapie, ontstekingsremmende medicatie, pijnmedicatie, evt injectie (afhankelijk van de fase van herstel)

De oorzaak van een frozen shoulder is niet duidelijk. Er kan onderscheid gemaakt worden in een primaire en een secundaire frozen Shoulder. Bij een primaire Frozen Shoulder is er geen aanwijsbare oorzaak. Bij een secundaire Frozen Shoulder kunnen er verschillende ethiologische factoren een rol spelen zoals een (gering) trauma of bijvoorbeeld een immunologische, inflammatoire of endocriene oorzaak. Zo is het bekend dat een Frozen Shoulder nogal eens voorkomt bij mensen met diabetes mellitus. Daarnaast kan een Frozen Shoulder ontstaan als er bijvoorbeeld sprake is van pijn en de schouder enige tijd niet wordt bewogen. Ook na een schouderoperatie zien we nog weleens een Frozen Shoulder ontstaan. Het is een goedaardige aandoening die in principe vanzelf weer hersteld. De hersteltijd kan een a twee jaar in beslag nemen waarbij er uiteindelijk nog een bewegingsbeperking kan blijven bestaan.

Het is mogelijk dat er bij een Frozen Shoulder sprake is van een slijmbeursontsteking. Deze kan als gevolg van de bewegingsbeperking ontstaan. Door de bewegingsbeperking komt de slijmbeurs in de verdrukking en daardoor kan deze geïrriteerd raken. De geïrriteerde slijmbeurs geeft een uitstralende pijn aan de zijkant van de bovenarm.

 

Symptomen Frozen Shoulder

De Frozen Shoulder (ook wel capsulitis adhesiva genoemd) is een syndroom dat met name gekenmerkt wordt door een (sterk) verminderde passieve en actieve beweeglijkheid van het schoudergewricht ten gevolge van een contractuur van het kapsel. Hierdoor wordt het gewrichtvolume verkleind. De Frozen Shoulder kan gepaard gaan met pijn.

De Frozen Shoulder komt meestal voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar die soms zonder duidelijke oorzaak geleidelijk toenemende pijn in de schouder krijgen. De pijn kan in zo’n mate aanwezig zijn dat men er niet van kan slapen. Na een aantal maanden wordt de pijn minder en staat de stijfheid van de schouder op de voorgrond.

 

Kenmerkende verschijnselen bij een Frozen Shoulder zijn:

  • Diffuse pijn in rust, maar hevige pijn bij bewegingen
  • Het niet kunnen liggen op de aangedane zijde
  • Uitstralende pijn in de bovenarm (in sommige gevallen tot in de onderarm)
  • Snelle bewegingen van de arm zijn erg pijnlijk
  • Forse bewegingsbeperking in meerdere richtingen, waarbij de buitenwaartse rotatie het meest beperkt is

 

Onderzoek en diagnose bij Frozen Shoulder

Bij het onderzoek is er een beperking van de actieve en passieve beweeglijkheid van het glenohumerale gewricht. Het meest opvallend hierbij de afname van de buitenwaartse rotatie (exorotatie). Op een röntgenfoto zijn geen afwijkingen te zien. Alleen is er soms een geringe ontkalking van de humeruskop te zien. Op een mri-scan met contrastvloeistof (arthrografie) is te zien dat het gewrichtsvolume en de recessus axillaris (soort kapselzakje aan de onderzijde van het schoudergewricht) zijn afgenomen.

 

 

Behandeling Frozen Shoulder

De meeste mensen met een Frozen Shoulder reageren op een conservatieve behandeling met pijnmedicatie, ontstekingsremmers en fysiotherapie.

 

Het beloop van de Frozen Shoulder kan in drie fasen beschreven worden:

Fase 1: Er is een toenemende pijn en de pijn wordt erger bij bewegen en is ’s nachts vaak hevig. Er is een toenemend verlies van de beweeglijkheid van de schouder. Deze fase wordt ook wel de ‘Freezing Fase’ (bevriezende fase) genoemd en kan 2 tot 9 maanden duren.

Fase 2: De pijn vermindert en het bewegen wordt minder pijnlijk. De beweeglijkheid is echter veel meer beperkt. Deze fase wordt de ‘Frozen Fase’ (bevroren fase) genoemd en kan 4 tot 12 maanden duren.

Fase 3: De klachten nemen in deze fase af. De meeste mensen zullen merken dat de beweeglijkheid van de schouder verbeterd. Deze fase wordt de ‘Thawing Fase’ (ontdooiende fase) genoemd en kan zo’n 12 tot 42 maanden in beslag nemen. Mochten er bewegingsbeperkingen overblijven dan is het mogelijk dat een operatie noodzakelijk is.

 

Fysiotherapie kan het herstel bespoedigen door het oprekken van het kapsel in de richting waarin deze verkort is. Het is bij de behandelingen, maar ook bij het gebruik van de arm in het dagelijks leven belangrijk om het kapsel en de slijmbeurs niet verder te irriteren. Daarom moeten pijnlijke bewegingen vermeden worden en ruim binnen de grenzen van de beweeglijkheid van de schouder de arm te gebruiken.

De behandelend arts kan een injectie met een verdovend middel en ontstekingsremmer geven. Er kan in het gewricht, indien nodig ook in de slijmbeurs, geïnjecteerd worden om het kapsel te verdoven en de irritatie ervan te verminderen. Er bestaat de mogelijkheid dat de pijn na de injectie in eerste instantie toeneemt. Na een aantal dagen zal de pijn verminderen.

Naast de injectie zal de fysiotherapeut het verkorte kapsel oprekken. Doordat de pijn en irritatie door de injectie zijn verminderd kan het kapsel beter gerekt worden en op deze manier is er een beter effect van de behandeling.

Mocht er ondanks de behandeling een bewegingsbeperking blijven bestaan, dan is het mogelijk om het kapsel door middel van een operatie los te maken. Via een kijkoperatie (arthroscopie) wordt het kapsel aan de voorkant en onderkant losgeknipt zodat er meer bewegingsruimte ontstaat. Een operatie is alleen mogelijk als de schouder niet meer pijnlijk is en de actieve fase voorbij is


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL