backgroundtop
Logo van deschouders.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE SCHOUDERS / HILL SACHS LAESIE

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

HILL SACHS LAESIE

Een Hill Sachs Laesie kan optreden bij schouderontwrichtingen (luxaties), waarbij de schouderkop naar voor verplaatst is.

De relatief zachte schouderkop komt tegen de voorste rand van de schouderkom.

In de literatuur wordt een Hill Sachs Laesie veelal omschreven als een mogelijke oorzaak van een recidief luxatie.

Behandeling Hill Sachs Laesie:

Over het algemeen kan een schouderstabiliserende operatie met een Hill Sachs Laesie door middel van een open procedure behandeld worden.

Een Hill Sachs Laesie wordt ook wel een impressiefractuur van Hill-Sachs genoemd. Het letsel komt doordat de humeruskop (kop van de bovenarm) krachtig tegen de rand aan de voor-onderkant van de kom van het schoudergewricht stoot. Een Hill Sachs Laesie kan optreden bij schouderontwrichtingen (luxaties), waarbij de humeruskop naar voor verplaatst is.

De Hill Sachs Laesie kan door middel van rontgendiagnostiek of ct-scan worden vastgesteld. De Hill Sachs Laesie komt alleen voor bij schouderluxaties. Als de humeruskop uit de gewrichtskom gaat komt de relatief zachte humeruskop tegen de voorste rand van de schouderkom. Dit kan resulteren in een vervlakking van de achter-buitenzijde van de humeruskop. Meestal wordt een schouderluxatie veroorzaakt door een trauma. Bij veelvuldige luxaties kan het ook veroorzaakt worden doordat het schoudergewricht instabiel is geworden.

Een Hill Sachs Laesie wordt in de literatuur veelal omschreven als een mogelijke oorzaak van een recidief luxatie. Door de arm naar buiten te draaien roteert het defect richting de voorzijde van de schouderkom waarbij een verhaking kan ontstaan. Als gevolg van een Hill Sachs Laesie blijft de achterzijde van de humeruskop vaak lange tijd gevoelig en is het belasting van de rotator cuff spieren ook lange tijd niet goed mogelijk, wat de opbouw na een luxatie zal remmen. Het verband tussen de grootte van het letsel en de kans op een recidief van een schouderluxatie is nog niet onderzocht.

 

Behandeling Hill Sachs Laesie

Over het algemeen kan een schouderstabiliserende operatie met een grote Hill Sachs Laesie door middel van een open procedure behandeld worden. Hierbij kan het Hill Sachs letsel bijvoorbeeld met een stukje bot uit de heup opgevuld worden (experimenteel) of met de Weber Osteotomie behandeld worden. Bij de Weber Osteotomie wordt de bovenarm doorgenomen en in iets gedraaide positie geplaatst.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL